ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Παρουσία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη και του Υφυπουργού Βασίλη Σπανάκη, πραγματοποιήθηκε έλεγχος κλιμακίου των Επιθεωρητών Εργασίας σε επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός κ. Βασίλης Σπανάκης, συνοδευόμενοι από τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας κ. Γιώργο Τζιλιβάκη, επισκέφθηκαν σήμερα, Τετάρτη 2 Αυγούστου, κατάστημα εστίασης στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο διενεργούσε έλεγχο κλιμάκιο των Επιθεωρητών Εργασίας.

Ο Υπουργός και ο Υφυπουργός παρακολούθησαν τη διαδικασία ελέγχου και ενημερώθηκαν για τη χρήση των online ψηφιακών συσκευών, τύπου tablet, η οποία διευκολύνει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των επιθεωρητών, καθώς εξασφαλίζει τον ταχύ και αποτελεσματικό επιτόπιο έλεγχο των στοιχείων της επιχείρησης και των εργαζομένων, με άμεση καταχώρηση του ψηφιακού δελτίου ελέγχου.

Μετά την επίσκεψη, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε (on camera):
«Μία από τις πρώτες μας αποφάσεις ως νέα πολιτική εργασία του Υπουργείου Εργασίας ήταν να ενθαρρύνουμε την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας και να την ενισχύσουμε προμηθεύοντας σε όλους τους ελεγκτές ηλεκτρονικά ψηφιακά εργαλεία, τα επονομαζόμενα tablet. Ο στόχος αυτής της ενέργειας είναι οι έλεγχοι να γίνονται γρηγορότερα άρα, να μπορούμε να κάνουμε περισσότερους ελέγχους εφόσον ο κάθε έλεγχος θα γίνεται σε λιγότερο χρόνο. Επίσης, να μειωθεί η γραφειοκρατία και να ενισχυθεί η διαφάνεια καθώς όλα γίνονται αυτόματα. Η Επιθεώρηση Εργασίας λαμβάνει αυτόματα το φύλλο ελέγχου και άρα, κανείς δεν μπορεί μετά να πάει να αλλάξει οτιδήποτε. Και βεβαίως, να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι ότι όλα τα στοιχεία στην «Εργάνη» και σε όλα τα πληροφοριακά μας συστήματα έχουν ελεγκτές σε πρώτο χρόνο. Άρα, κερδίζουμε σε ταχύτητα, κερδίζουμε σε διαφάνεια, κερδίζουμε σε αξιοπιστία. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, κάνουν πολύ καλή δουλειά. Αυτό το καλοκαίρι, πιστεύω, έχουμε κάνει την παρουσία μας αισθητή και στα νησιά και στις τουριστικές περιοχές που ήταν ένα μόνιμο αίτημα και θέλω να τους ευχαριστήσω γιατί ήταν και δική μου ενθάρρυνση να γίνει αυτό με μεγαλύτερη ένταση. Τους μήνες που έρχονται, με το νομοσχέδιο που καταθέτουμε, θα δώσουμε πολύ μεγάλη μάχη όχι μόνο για την ανασφάλιστη αλλά και για την υποδηλωμένη εργασία που είναι ο νέος μεγάλος πονοκέφαλος στις εργασιακές σχέσεις. Οι εργαζόμενοι πρέπει να λαμβάνουν αυτό που τους αναλογεί. Στο νομοσχέδιο που καταθέτουμε αυξάνουμε το πρόστιμο της υποδηλωμένης εργασίας στο ύψος της αδήλωτης εργασίας, δηλαδή στα 10.500 ευρώ».

Read more at Taxheaven: https://www.taxheaven.gr/news/64438/ayxanetai-to-prostimo-ths-ypodhlwmenhs-ergasias-sta-10500-eyrw