Είναι η μόνη εξαγγελία που έχει σαφή αναφορά στην πρωτογενή παραγωγή και έρχεται να κατευνάσει το κύμα ανατιμήσεων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις πρωτεϊνούχες ζωοτροφές, οδηγώντας σε αδιέξοδο τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Κατά τα λοιπά, ενδιαφέρον για τον αγροτικό κόσμο και τους κατοίκους της υπαίθρου έχει η πλήρης κατάργηση του φόρου για τις γονικές παροχές (μεταβιβάσεις ακινήτων) και η έμμεση επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, προκειμένου να περιορισθεί η επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις τελευταίες ανατιμήσεις.

Παράλληλα ανακοινώθηκε και η περαιτέρω επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 20% κάτι που αμβλύνει επίσης της επιβάρυνσης από τις ανατιμήσεις στο πετρέλαιο.

Μέτρα για τους νέους

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως εισηγείται ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τους νέους. Όπως είπε:

– Νέοι έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία θα ενισχύονται για 6 μήνες με 1.200 ευρώ. Τα 600 ευρώ θα πηγαίνουν στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 ευρώ θα κατευθύνονται στους νέους πέραν του μισθού τους για να τα ξοδέψουν όπως θέλουν.

– Από το 2022 οι επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας αυξάνονται στις 150.000 από τις 100.000.

– Το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα επεκτείνεται  και στους 28.000 σπουδαστές δημοσίων ΙΕΚ

– Από 1/1 2022 μηδενίζεται για τους κάτω των 29 ετών το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και data, όσο για τους εφήβους 15 έως 17 ετών αυτοί που θα έχουν εμβολιαστεί θα λάβουν 50 δωρεάν gb data στο κινητό τους

– Καθιερώνεται από το 2022 η μόνιμη ψηφιακή κάρτα για τους νέους.

Ιδιώτες και επιχειρήσεις θα πληρώνουν τέλη 10% κινητής τηλεφωνίας από το 2022, ανέφερε ακόμα ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: “Από 1/1 καταργείται ο φόρος στις γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ.

Μειώσεις σε φόρους και εισφορές

Η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύσει και για το 2022 για τον ιδιωτικό τομέα, το ίδιο και η μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών. Στις επιχειρήσεις ο φόρος πέφτει στο 22% και μάλιστα σε μόνιμη βάση. Μειώνεται αμέσως στο μισό ο φόρος για τη συγκέντρωση κεφαλαίου. Καθιερώνονται υπερεκπτώσεις για πράσινο κεφάλαιο. Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που συγχωνεύονται στο εξής θα φορολογούνται με μόνο 15,5%. Το μέτρο θα ισχύσει για τρία χρόνια.

Ο μειωμένος ΦΠΑ του 13% θα ισχύσει και στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού.

Παράλληλα, επεκτείνεται για ακόμη 3 μήνες το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα παρουσιάσουμε το ολοκληρωμένο

μας σχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ στη συζήτηση του προϋπολογισμού. Τα περισσότερα νοικοκυριά θα πληρώσουν το 2022 μικρότερο ΕΝΦΙΑ από το 2021″.

Απάντηση στην ακρίβεια

Οι παρεμβάσεις όπως είπε ο πρωθυπουργός θα είναι: στοχευμένα μέτρα χαμηλού ΦΠΑ σε καφέ και μεταφορές, δεύτερον αυστηρότατη τήρηση του νόμου περί ανταγωνισμού και αισχροκέρδειας, τρίτον η παροχή κρατικής στήριξης απέναντι σε ανατιμήσεις που επηρεάζουν κάθε νοικοκυριό. Ειδικά στο θέμα της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος.

“Η Ελλάδα συγκροτεί ταμείο ενεργειακής μετάβασης, όπου θα διατεθούν 150 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως θα απομειωθούν ή και θα εξαφανιστούν οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Η επιλογή αυτή δείχνει πως η κυβέρνηση ξέρει και μπορεί να απαντά σε κάθε πρόκληση. Και ότι η ΔΕΗ έχει την δύναμη να προστατεύσει τους πελάτες της. Η επιδότηση θα αφορά σε πρώτη φάση έως το τέλος του έτους. Θα αφορά και επιχειρήσεις που λειτουργούν με ρεύμα χαμηλής τάσης” είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε πως τις λεπτομέρειες θα παρουσιάσει ο υπουργός Ενέργειας την άλλη εβδομάδα.

Όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης το μηνιαίο κόστος κατανάλωσης μεταξύ 300-600 κw δεν θα επιβαρυνθεί  περισσότερο από 2 ευρώ το μήνα, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ ανακοίνωσε 20% αύξηση στο επίδομα θέρμανσης το οποίο θα αρχίσει να καταβάλλεται από τον |Δεκέμβριο.

Επίσης, θα δοθεί διπλάσιο ποσό ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τον μήνα Δεκέμβριο.

Επίσης, από τον επόμενο μήνα ο ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή πέφτει στο 6%. 

Πηγή : www.agronews.gr